İmplant Yapımı Nasıl Oluyor?
Bildiğimiz gibi çekilen dişlerin yerine, onların işlevlerini gerçekleştirmek üzere implant takılabilmektedir. İmplantın gövdesi diş kökünü taklit eder. İmplant malzemesi olarak vücudun uyum sağlayabildiği titanyum kullanılır. İmplant uygulaması nasıl gerçekleştiriliyor? İmplant yapım aşamaları nelerdir, implant herkese yapılabilir mi, implant kaç yıl kullanılır ve implant fiyatları ne kadar gibi sorular sıklıkla sorulmakta.
İmplantlar
Bu yazıda implant yapımı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. İmplant uygulanmasında en önemli kriter implantın başarısıdır. Başarılı bir implant uygulaması, implant fiyatı veya implant markasından ziyade, implantın doğru planlanıp kurallara uygun yapılması ile ilgilidir.
Estetik diş tedavileri, zirkonyum diş kaplama ve lamina diş ile ilgili soruların yanı sıra implantlar ile ilgili de bilgi vermek istedik.
Diş Çekimi
Diş çekildikten sonra çekim boşluğundaki yara, bir hafta içerisinde kapanır. İlk çekildiğinde dişin olduğu bölge dilimiz tarafından oldukça yadırganır. Ancak zaman içerisinde dil dudak ve yanaklarımız bu boşluğa uyum sağlar. Çekilen dişin fonksiyonu kaybedilmiştir. Çiğneme fonksiyonu daha az gerçekleştirilir. Besinler daha az öğütülür. Çekilen diş bölgesinin durumuna göre dudak ve yanakta çökme olabilir. Konuşmamız olumsuz etkilenir. Estetik görüntü olarak da özellikle ön bölgede dişlerin eksik olması büyük olumsuzluk yaratır. Yukarıda saydığımız bir çok istenmeyen durumu gidermek amacıyla eksik diş bölgesinin tedavi edilmesi yani yerine yeni bir diş koyması gerekir.
Çekilen Diş İçin İmplant
İmplantlar diş eksikliğinin giderilmesi için en iyi alternatiflerden bir tanesidir. İmplant uygulanabilmesi için çene kemiğin de yeterli hacim bulunması gerekir. Çekilen diş boşluğunda geride kalan çene kemiği içerisine diş kökünün uzunluğu ve çapı ile benzer hacimde bir implant yerleştirilmesi amaçlanır. Kemik bulunmadığı durumlarda başarılı bir implant yapılması mümkün olamaz. Çünkü implant üzerine gelen kuvvetler için yeterli direnç sağlanması mümkün olmaz.
Başarılı İmplant
Klinikte yapılacak muayene ve röntgen bulguları sayesinde uygulanacak implant sayısı, çapı, boyu ve konumu ile ilgili planlama yapılır. Bu sayede sorun yaşamadan başarılı bir implant uygulaması yapmak mümkün olmaktadır. Yeterli kemik dokusu bulunmayan bölgelerde ileri cerrahi işlemler ile kemik tozu uygulaması veya kemik grefti sayesinde hacim kazanılır.
Daha sonra bu bölgelere implant uygulaması yapılabilir.Yeterli hacimde kemik bulunduğunu varsayarsak, implant yapım aşamaları şöyle gerçekleşir.
İmplant yapım aşamaları adlı makalemizi okumaya devam etmek için buraya tıklayabilirsiniz.