İmplant Yapım Aşamaları
Planlama sonrasında işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Tıpkı diş çekiminde yapılan anestezi gibi ilgili bölgede tamamen uyuşukluk hissedersiniz. Yapılan işlemler hiçbir şekilde ağrı vermesi mümkün değildir.
İmplant Öncesi Değerlendirme
İmplant Cerrahisi
Önce diş eti kaldırılır. Uyuşukluk için yapılan anestezi kanamayı da engeller. Bu sayede dişeti kaldırıldığında pek kanama olmaz. Dişeti kesilmeden diş etini üzerinden uygulanan flepsiz implant uygulaması da mümkündür. Diş eti kaldırılmadan implant yuvası açılmak istendiğinde her zaman kemik tam olması gereken bölümüne delik açılamayabilir.
Bu nedenle daha garantili işlem yapmak istendiğinde, diş eti kaldırılarak implant yuvası açılır.
İmplant sistemlerinin uçları uygulanacak çap ve boya göre yuva açar. Sıralı olarak kullanılan bu uçlar sayesinde çene kemiği içerisine tam uyumlu bir yuva açılmış olur. İmplant bu yuvanın içerisine vidalanarak yerleştirilir. Kemik ile uygulandığı ilk anda implantlar ile kemiğin tutunmasının sağlanabilmesi için implantın gövdesi yivli şekildedir.
Bu sayede kemik hücreleri implant yüzeyine yapışana kadar hareket etmesi engellenmiş olur. İmplantların uygulanmasında kemiğin ısınmaması için serum fizyolojik sıvı ile soğutma sağlanır. Uçların devir sayıları ve tork kuvvetleri özel cihaz (Fizyodispenser) sayesinde ayarlanır. İmplant yerine yerleştirildikten sonra üzerindeki taşıyıcı parça çıkarılır. İmplantların üzerine kapağı yerleştirilir. Diş eti altında kaynama süresi sonuna kadar bekleyecek olan ince bir kapak vardır.
İmplant Sonrası Bekleme Süresi
Uygulanan implantın çene kemiği içerisinde kemik ile bağlantı sağlaması zaman alır. Bu süre gelişmiş implant yüzey teknikleri sayesinde gün geçtikçe kısalmaktadır. Genellikle alt çene için iki ay üst çene için üç ay beklemek tavsiye edilir.
İmplant uygulandıktan hemen sonra üzerine diş yapılması mümkün olsa da başarı oranı çok yüksek olmadığı için mecbur kalınmadıkça tercih edilmez.
Kemik ile kaynama süresi tamamlandıktan sonra güzelleri açılır ve iyileşme vidaları takılır. Bu işlem de küçük bir cerrahi işlemdir. Healing adı verilen metal başlıklar diş etinin altındaki implantı ağız içerisine açar. İyileşme başlığı takıldıktan sonra 7-8 gün süre ile bekleyip diş etini toparlanması ve sonrasında ölçü alınması gerekir.
Ölçü için hazır olan olan implant ve çevre dokulara özel ölçü parçaları takılır. Ağız içerisindeki implantların konumu modeli aktarılır. Bu aşamadan sonra Laboratuvar diş eti kalınlığında özel dayanaklar hazırlar. İmplant üzeri dayanakların paralel olması büyük önem taşır. İyi bir laboratuvar aşaması sonrasında hazırlanan alt yapı prova edilir.
İyileşme Başlıkları
Kemik ile implant kaynaşma süresi tamamlandıktan sonra eğer implant diş eti altında ise implantın ağız içerisine açılması işlemi gerçekleştirilir. İmplant üzerindeki diş eti kaldırılarak implant kapağına ulaşılır. İmplant kapağı çıkarılır ve healing olarak adlandırılan iyileşme başlığı takılır. Bazı durumlarda healing uygulaması birinci cerrahi sırasında da takıla bilmektedir.
Diş etinin kalınlığı, implant tutuculuğu, kullanılan sistem gibi bir çok faktör bu tercihi etkiler. Healing takıldıktan sonra bazen dikiş uygulamak gerekebilir. Bir hafta kadar süren diş eti iyileşme aşaması sonrasında ölçü ve bitim aşamalarına geçilir. İyileşme başlığının diş eti altındaki implant ile tam uyum sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek için röntgen çekilebilir. Hekiminiz size bu konuda gerek gördüğünde bilgi verecek ve röntgen çekilecektir.
İyileşme başlığı takılırken diş eti sıkışabilir. Bu durumda diş eti ağrısı yaşanmaması için lokal anestezi ile işlem bölgesini uyuşturmak mümkündür. İhtiyaç duyduğunuzda hekiminize diş eti ağrısı ile ilgili bilgi verir ve uyuşturulursunuz.
Ölçü ve Bitim
İmplant ağız içerisine açıldı ve diş eti de iyileşerek şekillendi. Artık implant üzeri diş yapımı için ölçü alma zamanı geldi. Kullanılan siteme göre açık ölçü veya kapalı ölçü teknikleri kullanılabildiği gibi dijital ölçü de tercih edilebilir. İyileşme başlıkları çıkarılarak ölçü parçaları takılır. Ölçü alındıktan sonra ölçü parçaları alçı analoğu ile birleştirilir. Model hazırlanır ve diş yapımı için diş teknisyeni çalışmaya başlar. Hangi yöntem tercih edilirse edilsin doğru uygulandığında implant üzerinde kendi dişiniz gibi kullanabileceğiniz dişlere sahip olacaksınız.
İmplantın Ömrü
İmplant ile üzerindeki diş kaplama köprü veya uyum sağlaması implantın uzun ömürlü olması için gereklidir. İmplantın yapım aşamaları her vakada farklılık gösterebilir. Yukarıda size genel olarak uygulama aşamalarını anlatmaya çalıştık. Sizin için uygulanacak implantın aşamaları hakkında bilgi almak isterseniz randevu alarak muayene olabilirsiniz.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya
02126616979