İmplant Diş Nasıl Yapılır?
Dişlerinizin tümünü veya bazılarını kaybettiyseniz, diş impantları ile bu eksiklikler kapatılabilir, bu konuda uzman ve deneyimli olan diş hekimleri çeşitli prosedürleri gerçekleştirirler. Günümüzün diş impantları neredeyse diğer dişlerden ayırt edilememektedir. Bu yüzden işlemden sonra tümü sağlıklı dişleri içeren ağza sahip olacaksınız. Diş impantları,genellikle titanyum vida ve parsiyel kurondan oluşmaktadır.
İmplant Cerrahisi
Dişsiz çenelerde (hiç dişin olmadığı ağızlarda) implantı yerinde tutan titanyum vidaya rehber olması için küçük çaplı bir delik (rehber delik) açılır. Başlangıç rehber deliği uygun çene bölgesine açıldıktan sonra,implant vidasının yerleştirilmesi için delik yavaşça genişletilir.
İmplant vidasının yerleştirilmesini takiben, osseointegrasyonun oluşması için(implantın kemikleşmesi) ve implant bölgesinin iyileşmesini sağlamak için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir.Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilir.Geçici kuron,dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar.Geçici kuron,kalıcı kuronla değiştirildiğinde bu işlem tamamlanır.
Tedavi öncesi planlama tamamlandıktan sonra, implantların yerleştirilmesi için cerrahi gerçekleştirilebilir. Cerrahi öncesi planlama aşaması, operasyon alanına dair kapsamlı bilgi sağlamış olacaktır. Cerrahi şablon da implantların doğru konumda yerleştirilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. İmplantların yerleştirilmesi iki yöntemden biriyle yapılabilir:
İmplant çene kemiğinin içine yerleştirildikten sonra tamamen dişeti dokusuyla örtülür. Uygun bir iyileşme süresi sonrasında, başka bir ufak cerrahi işlemle ( genellikle ikinci cerrahi olarak adlandırılır) üstü açılarak, ağız ortamıyla ilişkilendirilir. Bu basit bir işlemdir ve sadece gömülü implantın üstünü açmak için gereklidir. Doku kalitesine bağlı olarak, gerekliyse ikinci aşama cerrahi sırasında, bir yumuşak doku grefti (bağ dokusu grefti) yapılabilir. Kapatma vidası çıkartılır ve dişeti şekillendirici takılarak implant ağız ortamına açılmış olur.
Tek aşamalı sistemin esas avantajları, proteze başlamadan önceki iyileşme süresini kısaltması, ikinci bir cerrahi gereksinimi olmayışı ve implant çevresindeki dişeti dokusunun kesintisiz iyileşmesi şeklinde sayılabilir
İmplant cerrahisi zahmetli bir iştir. Yumuşak doku ve kemiğe yapılan muamelede bunun gerektiği kusursuz işlemin hakkı verilmelidir. Herhangi bir travmatik girişim, komplikasyonlara ve potansiyel sorunlara yol açacaktır.
İyileşme Süreci
İmplant uygulandıktan sonra kemik ile olan bağlantısı iki ile dört ay içerisinde gerçekleşir. Bu süre içerisinde implantın üzerine yük verilmez. Cerrahi aşamadaki kemik bağlantısı kuvvetli ise implant üzerine geçici uygulanabilir. Ancak bu diş karşı çene dişlere değil memeli dil ve dudağın baskısından etkilenmemelidir yani normalde işten daha küçük boyutta bir diş olmalıdır. Geçici dişler implantlar için yük oluşturacağından implant kaybı riskini artıran bir faktör olarak değerlendirilir ve bu nedenle çok zorunlu olmadıkça tercih edilmezler.
İmplant Üzeri Diş Yapımı
İmplant iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla başlar. İyileşme başlığı takıldıktan sonra Diş eti şekillenir ve ölçü için hazır duruma gelir. Ağız içerisinden açık veya kapalı teknikle alınan ölçü diş laboratuvarına gönderilir. Günümüzde ölçü dijital olarak da alınabilmektedir. İşletmesinin hazırladığı kaplama diş köprüsü veya diş protezleri azda prova edilerek kapanışın uygun olup olmadığı uygun değilse en uygun kapanışın verildiği durum belirlenir estetik provalar yapılır ve implant üzerine diş takılmaya hazır hale gelir.